این بنا در اولین گذر سمت چپ بعد از چهار سوق بازار اراک ، در مقابل گذر مدرسه سپهداری قرار دارد . در ساخت این بنا دو دوره جداگانه دیده می شود : ضلع جنوبی آن متعلق به دوره قاجار و ضلع شمالی آن مربوط به سال های 1332 هجری قمری است . بنا در دو طبقه شکل گرفته است .
طبقه همکف شامل اتاق های زمستان نشین ، آشپزخانه ، انبارهای آذوقه و ورودی اصلی بنا است و طبقه اول شامل اتاق های شاه نشین و تابستان نشین است . سازه اصلی بنا از خشت تشکیل شده و پی ها را به وسیله سنگ های بزرگ و دوغاب گل آهک ساخته اند . نما سازی بنا با استفاده از آجر ، کاشی ،گچ و قیر است . این بنا همچون بناهای اولیه مسکونی شهر سلطان آباد درون گرا با حیاطی مرکزی است و در سه طبقه جهت شرق ، شمال و جنوب دارای ساختمان هایی است که به سمت حیاط گشوده می شوند. این بنا به عنوان مسکونی مورد استفاده قرار داشت .
پل دوآب
پل دو آب در منطقه سوق الجیشی ((دوآب)) بنا شده و رابط مکان های باستانی بین دشت کزاز در جنوب ، دره شرا در شمال ، منطقه لرستان در غرب و هم چنین ناحیه اراک در شرق است .
در مجموع طول پل 130 متر و عرض آن بین 5/5 تا 7/5 متر نوسان دارد و بلندترین نقطه پل از کف رودخانه 5/7 متر ارتفاع دارد .
این پل دارای هشت چشمه بزرگ و کوچک با طاق های تیزه دار است . هر پایه از جلو دارای موج شکن تیز و از پشت دارای پشتیان است . مصالح ساختمانی به کار رفته در پل عبارتنداز : سنگ ، آجر و گل آهک . بنای پل از پایین به بالا به ارتفاع حدود 2/1 متر سنگ کاری شده و فاقد عناصر تزیینی است . امروزه از این پل جهت عبور احشام و عبور و مرور مردم استفاده می شود.
منبع:کاظمی دهقی ، قاسم ، رحم دل ،محمد ، سیمای میراث فرهنگی استان مرکزی ،چاپ انتشارات میراث فرهنگی کشور 1383
|